Kiedy patrzymy na amerykańskie filmy romantyczne dzieją się one przeważnie jesienią. To wtedy na drzewach pojawiają się najciekawsze kolory, wtedy można założyć odrobinę za duży sweter, ciepłą czapkę z włochatym pomponem, wskoczyć w eleganckie kozaczki i przysłonić tajemniczo twarz robionym na drutach szalikiem. Odrobiny romantyzmu doda nam ciepła kawa z ukochanego Starbucks’a i książka. W tej scenerii wszystko wydaje się takie niesamowite i pozytywne. Kiedy jednak spojrzymy za nasze okno, jedyne co dostrzegamy, to szare chmury na niebie i niezliczone ilości padającego deszczu. Do tego to zimno! Niestety rzeczywista jesień nie ma w sobie za wiele romantyzmu. Powiedziałabym, że jest jedną z tych pór roku, kiedy najczęściej i to z byle jakiego powodu popadamy w depresje. Ja jednak mam idealny na nią lek! Nie ma nic lepszego niż czekoladowe ciastka z białą czekoladą! 

Kiedy widzę, że pogoda za oknem nie zapowiada się najlepiej, wcale się nie smucę. Wiem, że z chwilą, kiedy dzieciaki zostaną odstawione do placówek, taki dzień spędzę pod ukochanym grubym kocem, z filiżanką ciepłego kakao i moim antydepresantem – domowymi ciasteczkami czekoladowymi, a wszystko to uwieńczę ukochanym serialem. Czy można sobie wymarzyć coś bardziej relaksującego i odstresowującego?

DOMOWE CIASTECZKA CZEKOLADOWE 

Składniki  

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gorzkiego kakao
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki groszków z białej czekolady lub 2 tabliczki drobno pokrojonej białej czekolady

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać kolejno po jednym jajku.
W drugiej misce wymieszać suche składniki.
Wciąż mieszając utarte z cukrem i jajkami masło, dodawać powoli wymieszane suche składniki. Masa z czasem stanie się bardzo gęsta.
Jako ostatnie dodać groszki z białej czekolady, które najlepiej wymieszać z ciastem łyżką, by zapobiec ich rozpadaniu się. Ciasto formujemy w małe kuleczki wielkości pulpecików.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

ZŁOTA RADA:
Ciasto jest bardzo gęste i klejące, dlatego najlepiej przed uformowaniem kuleczek zwilż dłonie wodą.
Kuleczki nie mogą być za duże, bo podczas pieczenia urosną i powiększą swoją średnicę dwu, a nawet trzykrotnie. Nie układaj na blaszkę więcej niż sześć sztuk kulek.

Piecz ciastka przez 8-10 minut.
Następnie pozwól ciastkom się wystudzić przez około 5-10 min na kratce.

Jeśli pomimo upływu czasu pieczenia góra ciastek będzie bardzo miękka, wsadź ciasteczka na dodatkowe 2-3 minuty z powrotem do piekarnika i przełącz grzanie tylko na górną grzałkę!

Ciasteczka czekoladowe podawaj z ciepłym kakao.

SMACZNEGO!

domowe ciasteczka czekoladowedomowe ciasteczka czekoladowe domowe ciasteczka czekoladowe domowe ciasteczka czekoladowe

 

Dajcie znać jak Wam smakowały moje domowe ciasteczka czekoladowe.
Ja przy następnej okazji ulepszę je jeszcze kawałkami orzechów laskowych.
A Wy co byście jeszcze dodali?

  • Jak tylko znajdę więcej czasu to też upiekę :)

  • Ej no aż chyba spróbuję :D

  • Karola

    Narobiłaś mi smaku!!!! Niedobra Ty. Muszę iść do sklepu po składniki..

  • Żurawinę. Też na pewno wyjdą pyszne.

  • Gabi

    Uwielbiam takie czekoladowe chrupaczki, ale po co tyle cukru? Spróbuj ze stewią, ja piekę z Natusweet, bo nie ma goryczki i dobre wypieki wychodzą. A Twój przepis na pewno wypróbuję, tylko w wersji dietetycznej :) pozdrawiam!

    • Nie mam nic przeciwko zastępowaniu cukru stewią.

      • Gabi

        To zdrowiej, a równie smacznie :)

  • Angie

    Robiłam je już 3 razy! <3 Tak bardzo przeszkadzają w diecie! ;)