Kiedy byłam nastolatką wybrałam się z przyjaciółkami na weekend nad jezioro. Mieszkałyśmy w domku działkowym jednej z dziewczyn. To tam po raz pierwszy poznałam smak piwa, oglądałam nocą horrory (zawsze ich unikałam, bo potem miałam koszmary, jednak koleżankom się nie odmawia, prawda?) i wyjadałam masło orzechowe prosto ze słoika. Początkowo nie przypadło mi ono do gustu – było strasznie słone. Kiedy po kilkunastu latach przypomniałam sobie ten smak przy okazji któregoś z kawiarnianych deserów, postanowiłam w domowym zaciszu spróbować zrobić własne masło orzechowe, które na dodatek nie posiada w sobie ani odrobiny cukru!

CO DOBREGO ZAWIERAJĄ ORZECHY?

  • zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo
  • zawierają witaminę E, zwaną witaminą młodości
  • wspomagają pracę układu nerwowego, pamięć i koncentrację
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, mają mnóstwo cynku
  • mają sporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas!, cynk, sód)

JAK ZROBIĆ DOMOWE MASŁO ORZECHOWE?

Przede wszystkim musicie pamiętać, że aby zrobić DOBRE domowe masło orzechowe, musicie posiadać dobry sprzęt. Blender może nie dać sobie rady.

SKŁADNIKI:
500 g orzechów ziemnych (ja kupiłam w skorupkach)
4 łyżki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obieramy orzechy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy je aż zaczną intensywnie pachnieć. Takie ciepłe wrzucamy do malaksera i ucieramy.
To od Was zależy jak mocno zetrzecie orzechy i czy wolicie zostawić sobie drobne kawałki by chrupały podczas jedzenia, czy jednak zetrzecie je na całkowicie gładką masę. Inwencję zostawiam Wam.
Pamiętajcie by co jakiś czas przemieszać masę orzechową, bo lubi się bardzo przyklejać do ścianek naczynia.

DOMOWE DIETETYCZNE MASŁO ORZECHOWEDOMOWE DIETETYCZNE MASŁO ORZECHOWE DOMOWE DIETETYCZNE MASŁO ORZECHOWE

DO CZEGO UŻYWAĆ MASŁA ORZECHOWEGO?

  • naleśników
  • ciast
  • do owoców
  • do koktajli
  • do wyjadania łyżką podczas oglądania serialu
  • do kanapek

Z pewnością znajdziecie dla niego zastosowanie. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do lodów.

DOMOWE DIETETYCZNE MASŁO ORZECHOWE

Masło można robić nie tylko z orzechów ziemnych, ale i z włoskich, laskowych, migdałów czy nerkowców.
Robiąc masło orzechowe w domu mamy znacznie większą kontrolę nad tym, co jemy! Nie dodajemy zbędnego tłuszczu czy cukrów. Sama natura! 

PAMIĘTAJCIE

Orzechy są kaloryczne, dlatego jeśli jesteście na diecie, nie zaleca się jedzenia więcej niż 3-4 łyżek takiego masła dziennie! 

  • Monika

    Mniam.. musze wypróbować :)

  • wygląda smacznie ;)))