Kiedy byłam mała uwielbiałam lato. Za wakacje, beztroskę i całe dnie spędzane na dworze z koleżankami. Łaziłam po drzewach, skakałam w gumę, rysowałam kredami klasy i zajadałam się wyciskanymi lodami. Dziś lato to nieznośne, ponad trzydziestostopniowe upały, które ledwo znoszę. To bóle głowy i senność. W pracy na szczęście mam stały dostęp do ekspresów i pysznej, mrożonej kawy. W domu niekoniecznie dysponuję tak profesjonalnym sprzętem, ale postanowiłam sobie i z tym problemem poradzić. Nie bez powodu mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków, prawda? Postanowiłam poeksperymentować ze składnikami, które mam w domu i spisałam swoje CZTERY NAJLEPSZE PRZEPISY NA KAWĘ MROŻONĄ.

Kawa, kawa, kawa.
Moja miłość do kawy zaczęła się baaardzo późno. W zasadzie polubiłam ją dopiero sporo po skończonych dwudziestych urodzinach. Wszystko przez koleżankę z pracy. Pewnego dnia poczęstowała mnie swoją kawą i od tego dnia, nie wyobrażam sobie, że mogłabym się jej nie napić. Codziennie rano pierwsze kroki kieruję do kuchni, by zaparzyć świeżą kawę. To już rytuał. Delektuję się nią i ciszą panującą wtedy w mieszkaniu. Tylko ja i moja kawa. Najlepsza to taka z dodatkiem mleczka. Albo z jakimś dobrym syropem smakowym. Próbowaliście kokosowego? Polecam!

Dziś pijam kawę na różne sposoby. Od rana ciepła, popołudniu z dodatkiem kostek lodu. I to właśnie taką mrożoną wersję latem polecam każdemu. Nie ma moim zdaniem nic prostszego do zrobienia. Składniki na ice latte posiada z pewnością każdy w domu.

NAJLEPSZY PRZEPIS NA MROŻONĄ KAWĘ
a nawet cztery ;)

1. ICE LATTE

składniki:
– espresso/kawa
– mleko
– lód

opcja nr 1 – kawa rozpuszczalna – wsyp o jedną łyżeczkę (nawet dwie) więcej niż zazwyczaj do kubka i zalej odrobiną wrzątku. Pozwól by kawa się rozpuściła. Dla pewności wymieszaj ją. Dolej zimne mleko do 3/4 wysokości kubka. Dopełnij kostkami lodu. Wymieszaj.

opcja nr 2 – kawa sypana – zaparz ulubioną kawę i wlej bez fusów do kubka. Zalej mlekiem do 3/4 wysokości kubka. Dopełnij kostkami lodu. Wymieszaj.

opcja nr 3 – ekspres do kawy – jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczek ekspresu, wlej do kubka duże espresso, zalej zimnym mlekiem i dodaj kostki lodu.

2. ICE VANILLA MACCHIATO

składniki:
– espresso/kawa
– mleko
– lód
– syrop waniliowy

Kroki przyrządzenia są dokładnie takie same, jak przy ICE LATTE, z tym, że przed wlaniem mleka dodajemy 5 ml syropu waniliowego (oczywiście możecie wlać go więcej, wszystko zależy od Was i tego, jak bardzo słodką kawę pijecie)

3. ICED MOCHA

składniki:
– bita śmietana
– syrop czekoladowy
– espresso/kawa
– mleko
– lód

Dla tych, którzy nie posiadają syropu czekoladowego, polecam dosypać ok 30 g kakao (może być takie, które piją dzieci), zalać porcją espresso i porządnie wymieszać, by kakao się rozpuściło. Następnie dodajemy do 3/4 wysokości kubka zimne mleko, dopełniamy kostkami lodu i dekorujemy bitą śmietaną. Można dla pełnej rozpusty posypać bitą śmietanę kakaem.

4. AFFOGATO

składniki:
– espresso/kawa
– mleko
– lody waniliowe

Kawę przygotowujemy tak samo jak ICE LATTE pomijając kostki lodu – te zastępujemy gałką (lub dwoma) lodów waniliowych.

Prawda, że pyszne te przepisy?najlepszy przepis na kawę mrożoną najlepszy przepis na kawę mrożoną najlepszy przepis na kawę mrożoną najlepszy przepis na kawę mrożoną najlepszy przepis na kawę mrożoną najlepszy przepis na kawę mrożoną najlepszy przepis na kawę mrożoną najlepszy przepis na kawę mrożoną

Mam nadzieję, że mam wśród swoich czytelników wielbicieli kawy?
Przyznajcie się, który przepis przypadł Wam do gustu najbardziej?
Którą kawę najchętniej byście przygotowali?

Dajcie znać koniecznie w komentarzach jeśli wypróbujecie jakiś przepis!
Dodawajcie też swoje sprawdzone, bo z chęcią spróbuję czegoś nowego.

  • Jolkaaa

    Mniam, na sam widok ślinka cieknie!

  • Monika

    Z lodami.. Mniam :)

  • Marta Czerwińska

    Aaaa moja baristka <3

  • ICE LATTE